Η βιβλιοθήκη στο ίδρυμα Ευγενίδου

 Το ίδρυμα Ευγενίδου το έχουμε επισκεφτεί αρκετές φορές!

Πηγαίναμε πάντα στο πλανητάριο, παρακολουθούσαμε μια ψηφιακή παράσταση και φεύγαμε μικροί και μεγάλοι κατενθουσιασμένοι.

Το Σάββατο που μας πέρασε όμως βρεθήκαμε ξανά εκεί αλλά αυτή τη φορά δεν πήγαμε στο γνωστό μέρος αλλά στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος. Το ομολογώ ήταν η πρώτη μας φορά (κακώς) και μάλιστα δεν είχα ιδέα για τα προγράμματα που κάνουν δωρεάν για παιδιά, βρείτε το δελτίο τύπου εδώ. Με ειδοποίησε μια καλή φίλη (Γιάννα μου σ ευχαριστώ) και χωρίς δεύτερη σκέψη πήγαμε.

Παρακολουθήσαμε

Της Ελιάς το Δάκρυ. Λαϊκό παραμύθι από τη Σάμο.
Με εικονογράφηση της Διατσέντας Παρίση

 Η ιστορία του αγοριού με το ιδιαίτερο όνομα «της Ελιάς το Δάκρυ» προέρχεται από λαϊκό παραμύθι της Σάμου. Πρόκειται για τις περιπετειώδεις αναζητήσεις ενός αγοριού που διέθετε αξιοθαύμαστες δυνάμεις και ασκούσε μεγάλη γοητεία τόσο στα στοιχεία της φύσης όσο και σε μυθικές υπάρξεις (όπως οι δράκοι που τον συνόδευαν στην περιήγησή του). Η ταύτιση ενός προσώπου με την ελιά προφανώς λειτουργεί ως σύμβολο της δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν το λάδι και η ελιά στις παραδοσιακές κοινωνίες της Μεσογείου.

Σε μια μεγάλη αίθουσα μας περίμενε η θεατροπαιδαγωγός Μαρία Τερζάκη που κρατώντας το ούτι της μας αφηγήθηκε το λαϊκό παραμύθι.

plan1

Τα παιδιά τέντωσαν τις κεραίες τους, άκουσαν προσεκτικά ολόκληρο το παραμύθι και διασκέδασαν με θεατρικό παιχνίδι

plan2

Η αίθουσα με μαγικό τρόπο έγινε χωράφι και τα παιδιά φύτεψαν, πότισαν, ράβδισαν και τελικά μάζεψαν τις ελιές

plan4

Στο τέλος πήγαμε και στο μαγικό μας ελαιοτριβείο και φτιάξαμε το πιο ωραίο λάδι του κόσμου!

plan3

Φόρεσαν και όλα τα παιδιά στεφάνι ελιάς και φύγαμε χαρούμενοι

plan5

 Το ίδρυμα Ευγενίδου μας έδωσε την ευκαιρία να βρεθούμε στη βιλιοθήκη και να ανακαλύψουμε πόσο όμορφα μπορούμε να περάσουμε παίζοντας και διαβάζοντας βιβλία. Βάλτε το στο πρόγραμμα σας και εσείς. Και αν πάλι μένετε μακριά επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη της περιοχής σας και ρωτήστε τα προγράμματα που έχουν για παιδιά. Δείτε εδώ και για τη βιβλιοθήκη Χαλανδρίου.

Για πληροφορίες για το ίδρυμα Ευγενίδου εδώ

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαραίτητη όμως είναι η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου: 210 9469631 και 632 (Τρίτη έως Παρασκευή 8:30 – 20:00, Δευτέρα & Σάββατο 8:30 – 15:30).

imageedit_1_4344948209

7 thoughts on “Η βιβλιοθήκη στο ίδρυμα Ευγενίδου

  1. Παράθεμα: «Μια βόλτα στα φεγγάρι» στο Πλανητάριο – Παιχνιδάκι

Σχολιάστε